80m Vossenjacht ontvanger

Het zelfbouwproject voor 80 m

Na vele omzwervingen op het web en de nodige informatie verzameld te hebben moest een keuze gemaakt worden.

Enkele zaken dienden we voor ogen te houden, nl. goede nabouwbaarheid en succes op slagen en klassieke componenten en hun beschikbaarheid. Dat laatste blijkt steeds meer en meer een struikelblok te worden. Bij de ‘moeilijke gevallen’ komen we onder andere tegen : TCA440, KANK333R, BB405, filters en ferrietstaaf.

Ik ging opnieuw op zoek op het net en kreeg alle componenten uiteindelijk samen zodat we kozen voor een ontwerp gebaseerd op het schema van PA0HRX, mede door het feit dat de sectie WLD olv. Luc ON4AOL een gelijkaardig ontwerp maakte in 2011, eveneens in clubverband. De blog die Luc hierover maakte was een inspiratiebron.

Eens alle componenten verzameld diende de print gemaakt te worden. We baseerden ons op het aangepaste schema van Luc ON4AOL, maar dienden enkele wijzigingen toe te passen gezien sommige componenten andere footprints hadden. Stijn ON8SVH nam dit gedeelte voor zijn rekening en hertekende de volledige print met de nodige aanpassingen.

De testprint

Nadat Stijn het schema wat had aangepast werd de layout onder handen genomen. Er diende rekening te worden gehouden met de footprints van de beschikbare componenten.

Uiteindelijk konden we de 2 testprinten afhalen en bestukken.

Er bleken enkele kleine ‘bugs’ in te zitten die vlug werden opgelost.

We konden verder bestukken en de nodige metingen uitvoeren.

De ‘definitieve’ print.

Het testontwerp werd goedgekeurd. We konden de nodige printen bestellen om bouwkits samen te stellen. Het was nu spannend afwachten op de levering…

Murphy zegt u ?

Inderdaad, efkes vast in de douane …

Uiteindelijk kregen we toch de langverwachte printen aangeleverd .

Murphy, nog eens ?

Jawel, niettegenstaande de layout goed is, blijken er toch 4 fouten in de PCB te zitten. Niet onoverkomelijk, maar toch jammer. Laat ons het erop houden dat voor layout_v2 deze zullen opgelost zijn 😉

We konden deze ook bestukken en de nodige testen uitvoeren. De foto’s hiervan ziet u hieronder.

De behuizing.

Nu het geheel werkende is moet het ook nog ingebouwd worden. De zoektocht naar een passende behuizing was niet evident.

Niet te groot, maar toch groot genoeg, batterijvak, …

Uiteindelijk vonden we toch wat we nodig hadden.

Enkele foto’s hieronder tonen de opbouw.

Inbouw van de schakelaars voor (vlnr) : afstemming, sense, versterking, hoofdtelefoon Inbouw van de schakelaars voor (vlnr) : afstemming, sense, versterking, hoofdtelefoon Alu L-profiel wordt gebruikt als sense-antenne. Kant met 3 gaten komt tegen de behuizing.
Behuizing en profiel worden plat op tafel gelegd, waarna de nodige gaten kunnen geboord worden in behuizing. Middenste gat (5mm) dient voor doorvoer van de antenne / ferriet. Beugels worden gemonteerd op de andere zijde van het profiel. Gebruikte vijzen zijn M3 x 10mm.

 Bouwbeschrijving is hier te vinden.

Voor het artikel, de bestelling van de onderdelen en de hardwarematige opbouw danken wij Tim – ON5HC (UBA sectie KTK)

Wij hebben nog bouwpaketten van onze ARDF 80m ontvanger over: Mail ons indien u interesse heeft.