Poortershuis Abdij van Maagdendale : Maagdendale 31, 9700 Oudenaarde
Follow Us
25, mei 2024
UBA NIEUWS

spectrum24, “Making Waves”


Oproep voor presenaties voor de spectrum24 conferentie

spectrum24, “Making Waves”

Op 14 en 15 september 2024  zal de eerste editie van de spectrum conferentie, gewijd aan amateur radio, georganiseerd worden.

De spectrum24 conferentie is het resultaat van de “amateur rado and SDR devroom” (developers room) op de FOSDEM conferentie [1] eerder dit jaar in Brussel.

Gezien het groot succes daar was het duidelijk dat er zeker interesse is in open source software en hardware ontwikkeling in de radioamateur gemeenschap, en dat er dus zeker plaats is voor een speciale conferentie over deze onderwerpen. Om de conferentie nog interessanter te maken werd er besloten om de onderwerpen van de conferentie uit te breiden naar andere radio-amateurgebieden.

Een conferentie is geen hambeurs of een nationaal congres.
Een conferentie is een combinatie van presentaties en infostanden. Iedereen die wenst kan een voorstel doen voor een presentatie of een stand. Dat gebeurd via de zg “oproep voor voordrachten”.

  • Amateur radio ontwikkelingen, van SDR ontvanger en zender hardware en software en nieuwe antenne-ontwerpen, over amateur radio infrastructure en nieuwe vormen van communicatie tot  alternatieve manieren van toegang tot amateur radiospectrum.
  • Amateur radio niet-technische aspecten: spectrum-gebruik, promotie, het overbruggen van de amateur radio gemeenschap met andere technische gemeenschappen zoals de maker- en FOSS[2] en OSH[3] ontwikkelaar gemeenschappen, amateur radio IT-infrastructuur, enz.
  • Open source toepassingen en toegang tot niet-amateur radiospectrum:
    SRD-band[4] gebruikers (433 MHz, 862-870 MHz, 2.4 GHz en 5.8 GHz), radio-astronomie, amateur satelliet spectrum gebruikers, e.a.

Zoals de naam van de conferentie aangeeft, is spectrum24 gericht op iedereen die geïnteresseerd is in het bevorderen van open systemen die
toegang bieden tot al het radiospectrum dat beschikbaar is voor iedereen.

Heeft uw project nu te maken over -bv- een speciale antenne of software voor satellieten te volgen, heeft u les in een coderdojo en helpt u op die manier het YOTA te promoten of hebt u een radio-astronomie ontvanger gemaakt om radiosignalen van de planeet jupiter te ontvangen, dat past allemaal binnen spectrum24.

U kunt een interview vinden met twee van de organisatoren van de conferentie over de doelstellingen en achtergrond van spectrum24 in deze
aflevering van hacker public radio [5]:
https://hackerpublicradio.org/eps/hpr4122/index.html

De spectrum24 conferentie is het ideale platform voor het promoten van uw project dat amateur radio en open toegang tot radiospectrum zal bevorderen en het zal laten zien aan een groot internationaal publiek.

Het open formaat van de conferentie, met veel tijd tussen presentaties, is bedoeld om u toe te staan om te overleggen met andere mensen met soortgelijke interesses, het opzetten van samenwerking, of zelfs samen met anderen aan uw project te werken.

Bent u geïnteresseerd om een presentatie te geven over uw project op de conferentie, of maakt u liever contact met andere via een infostand, dan
kunt u een voorstel doen via deze link:
https://spectrum-conference.org/24cfp

De deadline voor voorstellen voor presentaties is 15 juli. De deadline voor voorstellen voor een stand is 15 augustus.

De conferentie wordt gehouden in SmartCity Campus in een oude radiofabriek in Rambouillet bij Parijs.

Toegang tot de conferentie is gratis.

De Spectrum24-conferentie wordt ondersteund door de IARU-regio 1.
https://www.iaru-r1.org/events/spectrum24-making-waves

U kunt spectrum24 volgen op mastodon:
https://mastodon.radio/@spectrumconf

Of doe mee met de discussie over matrix:
https://matrix.to/#/#spectrum-conference:matrix.org

U kunt spectrum24 ook volgen op X:
https://twitter.com/SpectrumConf24

Tot in Rambouillet!

[1] FOSDEM ofwel “Free and Open source Software Developers’ European Meeting” is een niet-commercieel, door vrijwilligers georganiseerd Europees evenement gericht op de ontwikkeling van vrije en open source software en open source hardware. Het is gericht op ontwikkelaars en iedereen die geïnteresseerd is in de vrije en open-source software beweging..

[2] Free and Open Source Software, vrije en open bronsoftware.

[3] Open Source Hardware

[4] Short Range Device frequentie-band

[5] Hacker Public Radio is een podcasting platform waar iedereen podcast inhoud met betrekking tot de hacker-cultuur kan verspreiden. De term “hacker” heeft betrekking op de oorspronkelijke betekenis van het woord: iemand die geïnteresseerd is in technologie en die verder gaat dan een gebruiker te zijn.

Meer info: https://hackerpublicradio.org