OP37AEF

Momenteel zijn we actief met de speciale callsign OP37AEF.

ACTIVE: 26 September -> end of October 2014

QSL: EQSL – Bureau – Via clubcall ON4OB

De UBA sectie ODE (Oudenaarde) heeft de speciale call OP37AEF gekregen ter herdenking van de krijgsverrichtingen aan de Schelde te Eine en Heurne door het 37ste American Expeditionary Force uit Ohio tijdens de Groote Oorlog. Vandaar de bijzondere roepnaam OP37AEF. Op 26 september vinden aan de Ohio brug te Eine en in de stad een aantal plechtigheden plaats waarbij ze een station gaan opstellen op de koer van de Brouwerij Cnudde te Eine. Dit zal enkel actief zijn in de namiddag tot na de receptie rond 19u00. Om een beetje in de sfeer te blijven zullen we bij deze gelegenheid gebruik maken van enkele toestellen uit de Collins collectie.

Het evenement op 26/09/2014

In het nieuws:

Het Nieuwsblad: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20140925_01287442

AVS (lokaal TV-station):

Touch one Bild0408b Touch one

Geschiedenis over de Ohiobrugin Oudenaarde – EineVóór wereldoorlog I verbond een metalen brug over de Schelde Eine met Nederename.
Deze brug werd in 1881 ingehuldigd door Burgemeester Achilles Van der Straeten.
De brug werd in 1914 opgeblazen door het Belgisch leger om de Duitse aanval te vertragen.ohio1Na hun doorbraak in 1914 trokken de Duitsers vrij spoedig een houten noodbrug op, die door hen werd vernietigd in oktober 1918 om de laatste geallieerde opmars voor de Schelde te stuiten.ohio2In november 1918 zorgde de Franse Genie toen voor het materieel terwijl gelijkwaardige eenheden van de Amerikaanse 37th Div. A.E.F. de tijdelijke pontonbrug bouwden, waarvan het middelste stuk telkens moest worden weggetrokken om de doorvaart van de schepen toe te laten.
De 91ste divisie A.E.F. rukte vanuit Waregem door de Spitaalsbossen op naar Wortegem en zo naar Moregem.  Zij bereikte op 1 november 1918 Oudenaarde.ohio3De brug werd herbouwd in 1918 en was de eerste brug in spanbeton in België en werd geschonken door de Amerikaanse staat Ohio ter nagedachtenis aan Slag aan de Schelde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het was de 37th divisie A.E.F. die hier strijd leverde. Hun slachtoffers werden begraven op het Amerikaans kerkhof in Waregem: Flanders Field American Cemetery and Memorial.ohio4 ohio5In 1940 werd ze opgeblazen, maar ze werd groter dan voorheen heropgebouwd.
Op de Ohiobrug over de Schelde, in de richting van Nederename, staan vier beelden van Amerikaanse bizons,ohio6Herinnering aan de Amerikaanse hulp bij de heropbouw van deze brug na de Tweede Wereldoorlog.

ohio7

ohio8

ohio9

ohio10

Sinds 23 juni 2007 staat er op het vernieuwde Ohioplein een informatiepaneel met daarop de geschiedenis van de Ohiobrug.

 

ohio11

Bronnen:

http:/nl.wikipedia.org/wiki/Eine

Beelden van de brug te vinden op
http://www.westerring.be/index.php?menu=0&submenu=0