Voordracht ‘Inleiding antennemodelleren met 4nec2’

Software voor antenne-modellering op de PC is bij veel radioamateurs populair. Je vindt de resultaten van deze programma’s in bijna elke QST en CQ-DL terug: azimut- en elevatie-stralingspatronen, impedantie- en SWR-diagrammen, en nog meer mooie plaatjes. Dergelijke modelleringstools zijn vaak erg duur, maar vandaag zijn er gelukkig heel goede programma’s gratis te downloaden.

Er komen dan enkele belangrijke vragen naar boven:

  • Zou ik met dergelijke programma’s ook een prestatievoorspelling van een nieuw te bouwen antenne kunnen maken?
  • Ben ik in staat zo’n programma onder de knie te krijgen en zelf die prachtige resultaten te bekomen zoals in de boekskes?
  • Loont die inspanning wel de moeite? Levert antennemodellering mij wel informatie die ik elders moeilijk kan vinden?

 

Het antwoord is zeker 3 keer ‘JA’. Met een goede inleiding en wat oefening en geduld is bijna elke radioamateur in staat een groot aantal soorten antennes zelf te modelleren. Het resultaat is een beter begrip van zijn eigen antennes en van antennes in het algemeen.

 

Tijdens de voordracht van vrijdagavond 20 oktober geeft Etienne (ON5UJ) je de unieke kans om dat zelf aan te leren. Etienne zal je inwijden in de geheimen van deze materie, uitleggen waarom hij gekozen heeft voor 4NEC2 en aan de hand van enkele concrete antenneprojecten, gebouwd door onze eigen leden, tonen hoe je dit programma gebruikt.

 

Een absolute en niet te missen aanrader voor iedere radioamateur!

 

Wanneer: Vrijdag 20 oktober 2017 om 20u45 STIPT
Waar: lokaal van de UBA sectie Oudenaarde, Maagdendale te Oudenaarde